A víz

Testünk kb. 70%-a víz. Azt mindenki tudja, hogy létfontosságú számunkra, hisz étel nélkül akár egy hétig is kibírjuk, de víz nélkül néhány napon belül kiszáradunk.

A víz segítségével ürülnek ki a méreganyagok a testünkből, a víz szállítja a hormonokat, enzimeket, tápanyagokat, de a szervek között, valamint az agyon belül is szállítja az információkat.

Azt is mindenki tudja, hogy ha sokat iszunk, akkor szép rugalmas lesz a bőrünk, de azt már kevesebben, hogy a víznek jótékony stresszoldó hatása is van. Amikor stresszesek vagyunk, akkor testünk vízigénye megnő, ezért akár 2-3 pohár víz azonnali elfogyasztása is sokat segíthet.

Persze itt tiszta, buborékmentes ásványvízről beszélek, mert minden, ami nem tiszta víz, az testünk számára tápanyag. Még a cukor nélkül elfogyasztott gyógyteák is ebbe a körbe tartoznak. Minden üdítő, tea, limonádé, illetve kávé, amit elfogyasztunk, csillapítja ugyan szomjúságunkat, de egyben vizet is von el a szervezetünkből, mivel ezeket az anyagokat a vesénk kiszűri és ehhez vizet használ fel.

Itt nem arról van szó, hogy ne igyunk többé kávét vagy teát, de érdemes után egy-egy pohár vizet is innunk, hogy az egyensúly megmaradjon testünkben.

Ha a szervezetben kevés a víz, arra testünk vészjelekkel reagál, amit sajnos nem mindig ismerünk fel. Ilyenek pl. a fej-, hát-, és tarkófájás vagy a gyomor és bélproblémák.

Pszichénkre is kihat a vízhiány.

Ha túl sokszor érezzük magunkat leterheltnek, fáradtnak, depressziósnak, ha nem jönnek az új, kreatív gondolatok, ha a problémánkból nem látjuk a kiutat, ha gond van a rövidtávú memóriánkkal, akkor nézzünk rá a napunkra és próbáljunk meg visszaemlékezni arra, hogy mennyi tiszta vizet ittunk meg aznap.

A napi vízmennyiség életkortól és testtömegtől függően eltérő, de általánosságban elmondható, hogy nap 1,5 l víz elfogyasztása lenne a cél.

Én sem iszom sajnos elég vizet annak ellenére, plastic_blue_object_221070_lhogy tudom milyen fontos ezért, hogy ne felejtsem el, feliratozom a másfél literes üvegeket, hogy hétfő, kedd….stb.

A gyerekeknél pedig a víz elengedhetetlen ahhoz, hogy jól teljesítsenek az iskolában. A felelések, dolgozatok előtt, amikor a gyerek izgul, a stressz vizet von el a szervezetéből, a vére besűrűsödik és így kevesebb oxigént juttat el az agyába, ezáltal a gondolkodása lelassul és már el is jutottunk ahhoz a témához, hogy miért tanul nehezen a gyerekem.

Mindenképp jónak tartanám, ha az iskolákban engedélyeznék, hogy a gyerekek óra közben is ihassanak vizet. A kifogás ez ellen csak az, ha felborul, akkor eláztatja még a padtárs könyveit is, de fél literes palackok talán nem okoznának gondot.

“Minden dolgok alapja a víz, vízből van minden és minden a vízbe tér vissza.”

Tudósok felfedezték, hogy a víz minden információt elraktároz, amellyel érintkezésbe kerül. Ez pedig azt jelenti, hogy az általa tárolt információkat képes más rendszerekre – például az emberi szervezetre is – átvinni. Ezért olyan alapvető fontosságú, hogy milyen vizet iszunk: nemcsak lehetőleg káros anyagoktól mentesnek és ásványi anyagokban szegénynek kell lennie, hanem energetikailag pozitív rezgésűnek is, hiszen ezt a rezgést adja tovább nekünk. A víz szerkezete felveszi azokat a rezgéseket, amelyekkel kölcsönhatásba lép, legyen ez környezeti hatás, vagy a gondolat rezgései. Rádöbbenünk, hogy felelősséget kell vállalnunk minden kimondatlan gondolatunkért, kimondott szavunkért. A testünk 65-75%-át kitevő víz szerkezetét érzéseinkkel alakítjuk ki, ezáltal befolyásolhatjuk egészségi állapotunkat.