Kineziológia fogalma, rövid története

A kineziológia fogalma:

A kineziológia alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű holisztikus módszer.

Mint holisztikus egészségügyi rendszer – hatékonyan befolyásolja a test energia-áramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja öngyógyító mechanizmusát. A kineziológus segíti kliensét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában, testi-lelki-érzelmi egészsége megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegség mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, személyiségfejlődésében, a minőségileg jobb élet elérésében. Ennek érdekében kineziológiai módszerei mellett természetgyógyászati, mentálhigiénés, pedagógiai, szociológiai, pszichológiai módszereket alkalmaz.

 A kineziológiának több mint 20 hivatalosan elfogadott ága van, ezekből hazánkban 4 terjedt el:

  • Edu-kineziológia (Brain Gym)
  • One Brain (Three in One Concept)
  • Stress Release
  • Touch for Health

A kineziológia kialakulásának rövid története

Az 1960-as évek elején Dr. George Goodheart amerikai kiropraktikus dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját. Munkája során arra a felfedezésre jutott, hogy nem mindig a görcsös izom a felelős a fájdalomért, hanem gyakran annak a tónustalan ellenpárja.

Ha az izmok jól működnek, akkor a csont a mozgás után mindig az eredeti állapotába kerül vissza. Ha mozgásrendszeri deformitás van, akkor az egyik izom tónustalan, a másik görcsös és feszes.

Ha valamelyik izom állandóan petyhüdt, akkor az ellentét párjának feszesebbnek kell lennie, hogy kompenzálja a másik tónustalanságát. Ezáltal válhat a testtartás féloldalasan torzulttá.

Klasszikus kezeléssel a görcsös izmot kezelik, ami ugyan fellazul, de nincs meg a másik oldalon az erős tartópár, ezért újra eltolódik. Tehát a tónustalan izom működését kell helyreállítani. Goodheart arra használta az izomtesztelést, hogy egy adott izom működőképes-e, ill. hogyan változik.

Alapvető felfedezése volt, hogy a gyenge izmot kell aktivizálni, hogy az egyensúlyt elérjük.

Goodheart: „ahonnan jön a betegség forrása, arról az oldalról kezdjük el a gyógyítást.”

A vizsgálatnak ezt a módját (izomteszt az izom funkciójának vizsgálata céljából)

„Alkalmazott Kineziológiának” nevezte.

1964-ben jelentette meg az izomtesztelésről szóló könyvét.

1970-ben Goodheart a megfelelő izmokat kapcsolatba hozta a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal és akupunkturás pontokat használt az izmok élénkítésére és nyugtatására.

1973-ban jelent meg Dr. John F. Thie kiropraktikus könyve „Touch for Health” – Gyógyító érintés címmel. Ebből az alapból fejlődött ki a kineziológia valamennyi válfaja.

Goodheart és Thie 1974-ben együtt alapították meg a „Touch for Health Foundation”-t Pasadenában, Kaliforniában.

A kineziológia Magyarországon 1997-től a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma.